Wat is een onzichtbare beugel?

De onzichtbare beugel is een doorzichtig plaatje uit kunststof, dit zit precies op de tanden en kiezen. Omdat het doorzichtig is, kun je het bijna niet zien als het gedragen wordt. Vandaar perfect voor het behandelen van volwassenen, die niet graag laten zien dat ze orthodontisch worden behandeld.

Wat kan een onzichtbare beugel?

Een aligner is een orthodontisch hulpmiddel om tanden of kiezen te verschuiven. Tanden of kiezen kunnen dan op een andere, betere of juiste positie worden verplaatst. Het doel is het verbeteren van beet, mondhygiëne en esthetiek. Niet alle gevallen zijn geschikt voor de onzichtbare beugel hoewel de mogelijkheden in de laatste jaren groter geworden zijn.

Voor wie is een onzichtbare beugel geschikt?

Voor iedereen. Maar het is oorspronkelijk voor volwassenen ontwikkeld met het doel orthodontie zonder de zichtbare brackets (plaatjesbeugel) te doen. In veel gevallen gaat het hoofdzakelijk om een esthetische verbetering van de snij- en hoektanden. Belangrijk is dat de beet stabiel is zodat na de behandeling de tanden ook blijven staan. Maar een stangetje achter de fronttanden is noodzakelijk

Heb ik een stangetje achter de tanden nodig?

Ja, een stangetje is na de correctie altijd noodzakelijk. Dit stangetje blijft het leven lang er zitten. Gaat dit weg, dan gaan de tanden weer verschuiven.

Hoe wordt de beugel gemaakt?

Op grond van een afdruk worden modellen gemaakt en deze worden gescand. De computer berekent dan met hulp van een 3-D simulatie de noodzakelijke stappen om deze correctie te gaan doen. Bij een akkoord van de patiënt worden dan de aligners gemaakt.

Welke en hoeveel stappen zijn noodzakelijk?

 1. Afdrukken, röntgenfoto’s en normale foto’s worden in de praktijk gemaakt
 2. Behandelplan met 3-D simulatie
 3. Bij een akkoord worden de aligners gemaakt
 4. Het inzetten van de eerste aligners in de praktijk en het meenemen van de volgende aligners
 5. Het eindresultaat na de berenkende tijd met het inzetten van het stangetje of de stangetjes

Voordelen van de aligners

 1. Geen lange bezoektijden in de praktijk
 2. Mondhygiëne niet moeilijk
 3. Geen pijn door de behandeling
 4. Geen wondjes door de behandeling
 5. Bijna onzichtbaar
 6. Altijd uitneembaar

Link: https://kline-europe.com/en/home